DjúpalónssandurIJsland 2012

We kozen voor een check-in wave. Om alle stemmen te horen. Wat beleven we met onze huidige democratie? En welke democratie willen we zien? Hoe willen we samenwerken en beslissen in een nieuwe samenleving? Allemaal vragen waar we nauwelijks de tijd voor nemen om ons over te buigen. Terwijl we steeds meer voelen dat de oude vormen verdampen en er een calling is vanuit de Natuurlijke principes om samen met de Levenskracht Ruimte te maken voor nieuwe, Natuurlijke vormen. Vitaal samen met de Dragende Aarde om alle stemmen te horen.
Om dat te doorleven, doordenken en te doorsnappen grijpen we deze geweldige kans aan bij Nieuw Westland. Eén groot laboratorium om onze samenleving opnieuw uit te vinden. Vanaf het begin. Samenwerken en beslissen in het moment, eerst beginnen dan pas optuigen. Minimale structuur voor maximale stroming. Alle stemmen horen, geïnspireerd door de oude Wijsheid van de Allting uit IJsland en “Allt í lagi” Nieuw Zeeland

Wat raakt?

In onze Dialoog surfen we langs hoe de besluitvorming tot stand komt. Niet alle stemmen worden gehoord. “Ik had vroeger als kind niks te vertellen. Ik zou willen zoeken naar consensus in plaats van compromissen. En hoe gaan we om met eerlijkheid en conflicten?” Wat raakt is dat de huidige democratie zo nep lijkt. Om dat weer authentiek te krijgen voelt heel ongemakkelijk. We zullen moeten leren omgaan met conflict en frictie. Leren om conflict als een creatieve frictie zien.
De geest van de democratie is kwetsbaar. Het is belangrijk dat we onderzoeken hoe we anders kunnen samenwerken en beslissen. Waarbij we alle stemmen horen.

De minderheid

Van de één op de andere dag een aangewezen minderheid zijn is een indrukwekkende ervaring. We realiseren ons, dat er mensen zijn die altijd in een minderheidspositie leven, eenvoudigweg door onze cultuur, onze koloniale geschiedenis en hoe we ons staatsbestel hebben ingericht. Uiteraard zijn er ook gevoelens van ‘minderheid’ die ontstaan zijn in gezins- en familieverbanden. Dat er een minderheid is, is diep doorgedrongen in onze systemen en cultuur. Alsof we daardoor gevormd worden. Minderheden doen een appèl op ons. Wat horen we daarin en hoe geven we antwoord?
Er schuilt waarde in de stem van de minderheid. De minderheid benoemt vaak datgene wat kwetsbaar is. Het kwetsbare is wat onrust geeft. Kunnen we dat onvoorwaardelijk beluisteren? Radicaal open? In onze kleine cel van Nieuw Westland kunnen we dit doorleven en doorgeven.

Tevoorschijn komen

In een volgende golf onderzoeken we ‘nee’ zeggen. Nee zeggen is geen rekken en strekken. Nee zeggen borrelt op uit bewustzijn van wat van Waarde en Levensondersteunend is: onze menselijke waardigheid en Eigenmachtigheid diep doorvoelen. Dan ontstaat een rustige state, die nu ook tijdens onze Dialoog tevoorschijn komt. We zijn verrast, stil en dankbaar.
Veel is nog niet duidelijk en er is veel besproken in onze Dialoog. “We gaan het gewoon proberen”.

Betrokkenheid

We nemen ons ter Harte, dat samenwerken en beslissen om Betrokkenheid draait. Een Betrokkenheid die binnen groepen, tussen groepen en boven groepen al bestaat, als inherent aan het Leven. Wanneer we leren deze Betrokkenheid te voelen en als deelnemer aan ons gesprek te beleven, komt er Vitaliteit in samenwerken en beslissen. Net zoals het Leven betrokken is bij ons, zijn wij betrokken bij alle relaties binnen, tussen en boven groepen. Bij alle Leven.
Deze Betrokkenheid werkt net als de Natuur: een enorme verscheidenheid aan mensen, meningen en ideeën, aan levende wezens. De Natuur werkt zorgvuldig en toont je de consequenties van wat je doet (vroeg of laat). De Natuur geeft een gevoel van geborgenheid, ‘hier ben je thuis’.
Betrokkenheid streeft het Doordragen van het Leven na. Doordragen als verdwijnen en verschijnen, Leven-Dood-Leven, meewerken met de Natuurlijke cycli. Wanneer we alle stemmen horen versterkt onze Betrokkenheid bij onze samenleving. Samenwerken en beslissen wordt dan vitaal en Natuurlijk.

Alle stemmen horen
Getagd op: