(foto Ingrid Vente – remedial artist)

Wat doe ik?

In Ruimte voor Nieuw Denken onderzoek ik de Dragende Kracht van de Natuur.
Ik bevraag onze kunstmatige wereld om een opening te maken voor de dragende kracht van de Natuur. Deze dragende kracht ervaar ik als een samenhang tussen alles wat leeft, als een fundament waarop het leven rust en bouwt. Daarover schrijf ik en ik experimenteer dan met oude filosofische tradities van schrijven ‘in een nieuw jasje’. Ik onderzoek verschillende samenhangen in de Natuur om te komen tot een model. Het onderzoek brengt mij bij een Natuurfilosofie waar de stem van de dragende kracht van de Natuur leidend is en waar een ethiek is van eerbied en verbondenheid.
In Ruimte voor Nieuw Denken organiseer ik activiteiten, die ons helpen ons bewust te worden van de dragende kracht van de Natuur. Tijdens activiteiten ben ik behulpzaam om dat te ervaren.

Waar ben ik

Ik ben veel buiten. Ik wandel veel, solo, met anderen of voor anderen. Graag zit ik onderweg buiten op een bankje om in alle rust de dragende kracht te ervaren. Tiyoweh noem ik dat.

Wat kan ik?

In mijn practice van Tiyoweh heb ik toegang tot meerdere realiteiten. Elke realiteit wordt geconstrueerd door wie daarin verblijven. Dat kunnen groepen mensen zijn, maar ook dieren, planten of bomen. Ook de realiteit van stenen of kristallen kun je via Tiyoweh binnengaan. Landschappen zijn voor mij samenhangende realiteiten. Ik kan gemakkelijk reizen tussen de verschillende realiteiten.
Ik kan behulpzaam zijn om de Tiyoweh binnen te gaan om zo de dragende kracht te beleven.
Wanneer ik naar fenomenen kijk, of dat nu groepen mensen zijn of een bedrijf, dan kan ik samenhangen zien die verder gaan dan het ‘platte vlak’. Daarmee bedoel ik dat ik een gelaagdheid kan waarnemen van verschillende tijdlijnen en contexten. Omdat ik mijn gewaarwordingen goed kan sorteren, ontstaat vaak een heel nieuw perspectief op de samenhang, die we eerder nog niet gezien hadden.

Wat geloof ik?

Onze Natuur is bezield en levend. Zolang er bewustzijn is bij mensen, is er eerbied voor de Natuur geweest. Ik geloof, dat het van groot belang is, dat we onze vrees voor het overweldigende van natuur overwinnen. Het is deze vrees, die maakt dat we het onbeheersbare willen beheersen, dat we het ontzagwekkende in onze macht willen krijgen, dat we het onberekenbare willen controleren, dat we het onzegbare in woorden willen vastleggen. Toestaan dat we onderdeel zijn van de dragende kracht van de Natuur, met eindigheid en sterfelijkheid, is een belangrijke bewustzijnssprong om beter met onze Natuur om te gaan.
Ik geloof, dat een gezonde relatie met de Natuur niet losstaat van een gezonde relatie met onze eigen natuurlijkheid. Ik vermoed dat de samenhang en het fundament van de dragende kracht van de Natuur ook in onszelf is te vinden.

Wat beweegt mij?

Al sinds mijn kindertijd heb ik de Natuur als bondgenoot gevoeld. Ik ervaar al lang de grootsheid in het landschap, de potentie van de seizoenen en de zegening van de dood bij ziekte en ouderdom. Het besef, dat we in onze relatie met de Natuur weer de heiligheid, de bezieling en de dragende kracht moeten hervinden, beweegt mij om te zoeken naar mogelijkheden om anderen deze ervaringen te laten mee beleven, bij voorkeur in de Natuur zelf of tijdens aandachtige gesprekken.

Waar sta ik voor?

Voor mij draait het om een omslag in ons bewustzijn van de Natuur en onze eigen natuurlijkheid. Het kunstmatige van onze economie en onze levenswijze is eenvoudigweg niet meer verenigbaar met onze Aarde en ons voortbestaan. Zoeken naar de verbinding met de levende, dragende kwaliteit van de Natuur, eerbied voor haar vitaliteit en leren luisteren naar de natuurlijke loop der dingen, daar draait het bij mij om.