Wat hebben Koningsdag, de onthullingen over jeugdzondes van mannen en Nieuwe Maan met elkaar te maken? Het heeft alles te maken met Bomen over mannen. Hoe Bomen over mannen bomen. In onze westerse cultuur is de oude Natuurkennis van Bomen in het dagelijkse bewustzijn goeddeels verloren gegaan. Afgelopen week keek ik naar onze Koning, ik nam nota van de jeugdzondes van lachende heren en het was Nieuwe Maan. Toen ik de Eik op Nieuwe Maan bezocht, vond ik een Sleutel voor levenloze mannen, voor het levenloze mannelijke.

Mythisch bewustzijn

Je kunt toegang krijgen tot de Natuurkennis van Bomen via het mythisch bewustzijn (Lees meer). Dat is een lastige route in onze rationele, linkerhersenhelft benadering van de wereld. In ons eindeloze geanalyseer over en willen begrijpen van mannen enerzijds en anderzijds hoe we meegesleept worden in vormloze versies zoals we de laatste weken en jaren in het landsbestuur mogen meemaken, slaan we de Wijsheid en de oude Kennis van de Natuurlijke elementen meestal over. Wanneer we onze realiteit dromen op basis van de natuurlijke principes laten we dan een poging wagen om de Bomen over mannen te beluisteren. Bomen, omdat zij net als wij, verticale Verwanten zijn. Laten we dat mannelijke eens op een Natuurlijke manier proberen nieuw te denken.

De Eik en Nieuwe Maan

De Zomereik is een solaire boom. Dat betekent dat de Zomereik gericht is op de Zon. Zijn energiestroom kun je voelen van beneden naar boven. Met Nieuwe Maan zijn solaire bomen het meest aanwezig. Een geweldig moment om ze te bezoeken. Wanneer je geregeld in een gebied komt en je hebt contact met één van de Zomereiken, dan weten alle Eiken in het gehele gebied dat je er bent. Alle Eiken zoeken dan contact met jou. Het is alsof je op een netwerkbijeenkomst ineens contact maakt met alle roodharigen als je er één gesproken hebt. Daags na Nieuwe Maan bezoek ik deze Zomereik, een oude bekende in mijn favoriete duingebied. Altijd een fijn weerzien.

De Eik, de koning van de bomen

Er is nauwelijks iets anders in de biosfeer met de vitaliteit en zuivere levenskracht dan de Eik. Altijd zijn er mensen geweest die dit weten en er zijn nog altijd culturen die de nabijheid van de Eik zoeken. Zij ontlenen veel kracht aan de Koning van de bomen met zijn intens stille en neutrale energie. Wat wij doen met deze enorme kracht ligt in onze handen. Gebruiken we de kracht voor bescherming van have, goed en land of voor oorlogsvoering.
Zonder de zegeningen van de Eik voelen we ons krachteloos, angstig en uitgeput. Zwakte, luiheid en moedeloosheid leidt tot collectief mislukken. In de samenleving levert dit opportunisme zonder ruggengraat op en blind vertrouwen. Krijgers worden soldaten en pennenlikkers. Wanneer we volledig zijn afgesneden van de zegening van de Eik rest duisternis en somberte, leugens en bedrog. Dat zeggen Bomen over mannen. De zegening van Eik, de Koning van de bomen, is meer dan ooit nodig. We hebben het Vuurelement van de Eik nu heel hard nodig in onze samenleving. Le roi est mort. Wat reikt Eik ons aan aan Natuurlijke Wijsheid?

De Koning en zijn Natuurelementen

Laten we eens kijken naar het archetype van de Koning van het Bos. Een Koning die de Natuurelementen in zichzelf heeft verenigd tot het Ultieme Midden: het bewustzijn van de Aarde en het universum op een mannelijke manier.
Wanneer ik contact maak met de Eik op de duinweide voel ik zijn sterk opbouwende krachten vanuit het midden langs mijn wervelkolom omhoog gaan. Langzaam verdwijn ik in zijn Diepe Stilte die er is tussen alle werelden in. In de Tussenruimte.
Hoe ervaar je nu de vier Natuurelementen? Om los te komen van de traditionele natuurelementen en om ze opnieuw te doorleven, te doordenken en te doorsnappen, wil ik je meenemen naar een andere benadering. De vier elementen laten zich dan als volgt herkennen: Light, Life, Love and Law. Deze woorden stonden op een (gelijkarmig) Keltisch kruis in Connemara in Ierland. Laten we nu eens luisteren naar wat de Eik over deze vier elementen vertelt.

Light

Light brengt een sterke daadkracht en veel energie, zonder enige pretentie of wilskracht. Zijn besluitvaardigheid wordt van binnenuit bekrachtigd en aange’vuurd’. De uitstraling van de Koning is alleen innerlijk licht en harmonie. Het is het Licht van het Vuur van heilige plaatsen dat ons roept. Van de heiligheid in het lichaam, de Natuur en het Land om te eren, verzorgen en koesteren. De Aarde is deze energie en heiligheid al bijna een jaar aan het broadcasten, oa via grote wateroppervlakten (lees meer). Dit is echt van binnen naar buiten leven.

Life

Eik laat Life mij als het ‘scherpsnijdende zwaard’ voelen, het onderscheidingsvermogen. Wat is wel en wat is niet levensondersteunend. Life vraagt om een rechtvaardige orde, waar discipline, burgerschap en zelforganisatie een rol spelen. Uiteindelijk is rechtvaardigheid de sleutel voor loslaten. Loslaten van wat niet levensondersteunend is en wat ons opent voorbij wat we voor mogelijk houden. Loslaten voor snelle veranderingen, waar behendigheid, trefzekerheid en communicatie een rol spelen. Voor emergentie.

Love

Bij deze kwaliteit van de Eik ervaar ik een enorme bron van vruchtbaarheid. Een soort collectief moederschap, wat te maken heeft met Dragende Kracht. Als in het doordragen van het Leven. Het is belangeloze Liefde, compassie, soms met opoffering. Eik, de Koning, brengt met zijn Dragende Kracht een enorme zuivering, opschoning en regeneratie tot stand. Voeding en ondersteuning en in de Diepe Stilte de toegang tot het Onbewuste. Eik leert gunnen en royale vrijgevigheid. Hij haalt al zijn kracht uit vriendelijkheid zonder zich te laten meeslepen in emotionele onrust. Het is ronduit héérlijk om deze steun in de rug te voelen van Eik.

Law

Met al deze kwaliteiten vertegenwoordigt Eik betrouwbaarheid. Een Koning bij wie je je last kwijt kan, waar je op kunt rekenen en wie je om hulp of advies vraagt. In de Diepte voel ik het Vuur in de Aarde waar hij mee verbonden is. Eik is zo het archetype van de oermannelijke voorouder van de Aarde. Van voorouderlijke Wijsheid van de Aarde hoe we levensondersteunend kunnen gaan leven in de nieuwe realiteit die aan het ontstaan is.

Bomen over mannen

Stilletjes kijken naar wat zich allemaal naar de oppervlakte beweegt. Datgene wat de zegeningen van Eik mist. Onze nieuwe realiteit zullen we, om te overleven, moeten bouwen op basis van de Natuurlijke principes. Bomen spelen daar een heel belangrijke rol in. Ze zijn net als wij verticale levensvormen. Misschien lijken we wel meer op elkaar dan we denken. Wanneer Bomen over mannen fluisteren.

Bomen over mannen
Getagd op: