Bardurlaug

Een reden om weer naar IJsland te gaan, zou zijn omdat ik daar zo intens het Leven kan voelen. En voor het Water. Ik zou er overal in het Water willen gaan. Overal dat Oerwater uit de Aarde voelen. Gewoonweg intens genieten! Echt een Thuisgevoel voor mij. De eerste keer dat ik er was in 2012 was dit kratermeertje de eerste indrukwekkende bestemming. Bardurlaug, het bad van Bardur. Bardur, half trol en half mens, is de spirit of the glacier. Die gletsjer zie je op de achtergrond, Snaufellsnessjokul.
Het was hier dat ik voor het eerst het Leven kon voelen in mijn Lichaam als levend water. Living Waters. Ik reisde terug naar Conceptie en Geboorte en zag dat ons Lichaam een stromend en bewegend principe is. We zijn ons embryonale vermogen nooit verloren, het sluimert in ons om wakker gekust te worden.
Mijn ervaring bleek een voorbode voor wat we nu collectief kunnen gaan voelen.

De Winterslaap gaat voorbij

We kunnen het Leven nu weer beter gaan voelen. De Zon stijgt langzaamaan en de heilzame Winterslaap met de Diepe Stilte en intense Leegte gaat voorbij. Tijdens mijn Winterslaap maakte ik weer contact met het bewustzijn van het Hoge Noorden, met de ongelooflijk subtiele energie van de wortels van het Oerwater.
De eerste tekenen van Nieuw Leven, de Sneeuwklokjes, dienen zich nu al aan. Na de vele dagen met overvloedige regen, komt de Sneeuw met Lichtheid en Puurheid. De bijzondere Doorgang van de afgelopen weken sinds eind november laat zich nu uitlezen. Doorheen de gecreëerde en Natuurlijke chaos is nu een prachtig Helder, ander Licht op te merken. Een Licht dat er altijd al was, maar wat we nu beter kunnen belichamen. Omdat we Ruimte en Vrijheid hebben gemaakt. Tijdens de Adventskalender, de weken voor de Winterzonnewende, hebben we in alle Stilte de intense Ruimte en de Adem van het nieuwe Leven beleefd. De Adem van het mysterie zweefde boven de Wateren en zag dat het goed was.
Kun je het Nieuwe Leven voelen?

Kun je in jezelf Ruimte maken om deze wonderen van het leven in jezelf waar te nemen?

Het Leven voelen
De Adem van het mysterie zweefde boven de Wateren – e-journey Take the Journey – Jutland 2023

Beweging

Het Leven (en de Natuur) voelen heeft een fysieke basis. Ons Lichaam is een levend proces. We zijn het embryonale, waterige proces nooit ontgroeit. Tijdens de colleges (neuro-) embryologie ooit, was ik gefascineerd door de bewegingen van het embryo: voortdurend inplooien, uitplooien en ontvouwen. Ik zie nog de handen van de gepassioneerde prof, die vouwend en plooiend het proces voor ons inzichtelijk maakte. We zijn nog steeds en voortdurend aan het inplooien, ontplooien en uitvouwen zag ik bij Bardurlaug. Poëtisch vond ik dat. Steeds een intelligent inplooien, ontplooien en uitvouwen. In een voortdurende spiraalbeweging om ons Midden heen. Het Wordingsprincipe noem ik dat graag. Het is één en al beweging. Kun je in jezelf Ruimte maken om deze wonderen van het Leven in jezelf waar te nemen? Het Leven voelen begint in je Midden, dicht langs je ruggengraat. In een spiraalbeweging naar het Midden gaan: het ‘nu’, en de stille as waar omheen wij en de Aarde draaien. Terug naar één Punt. Laten we In Beweging komen.

“Ik voel het aan mijn water”

Spoorzoeken

We zullen gaan spoorzoeken met onze zintuigen. Wanneer je in beweging komt, verandert de perceptie van het zenuwstelsel. Wanneer je wandelt, komen de vloeistoffen in je Lichaam in beweging. Ons zenuwstelsel neemt de beweging van de vloeistoffen in ons Lichaam allemaal waar. Het Water in ons Lichaam is open naar zijn omgeving, beïnvloedbaar en reageert op de omgeving en op onbekende invloeden van het planetaire universum. “Ik voel het aan mijn water”. Via het Water, via de vloeistoffen van je Lichaam (bloed, lymfe, hersenvocht, fascia) kun je het Leven voelen.
Spoorzoeken dus naar die subtiele zintuigelijke waarnemingen van binnenuit, letterlijk in ons vlees, botten en bloed.

Direct weten

Wanneer je je Aandacht richt op je zintuigstelsel, op die subtiele waarnemingen van binnenuit, kun je ‘direct weten’. Met denken bereik je dat nooit. Je gebruikt een heel ander circuit van je zenuwstelsel. Het is een primaire perceptie die vanuit verschillende breinen boodschappen verstuurt, oa uit het cellulaire brein, je onderbuik, het hart en de psoas. Hoewel je je denken kunt observeren, is directe perceptie een op de zintuigen gebaseerd gesprek binnen levend weefsel. Via dit gesprek kun je het Leven voelen.
Toestaan van de reacties van het Lichaam en het werkelijk ervaren van de lichaamsreacties en daar een zekere mate van bewustzijn van hebben. Respect voor wat het Lichaam doet. Tijdens de Adventskalender hebben we gevoeld hoe ons Lichaam naar volledige stilstand bewoog, naar één punt. Alles laten gaan, zonder alles en iedereen. Enerzijds was het spannend om dat ook zo fysiek toe te laten, anderzijds was het zo vertrouwd omdat de Dragende Kracht van de Aarde ons wenkte, begeleidde en omarmde in Haar Baarmoeder. Bardurlaug

Oorsprong

Als je met open bewustzijn dan die vloeiende microbewegingen met je zintuigen in je Lichaam verkent, zal de pulsatie van het Water je via je levende zelfonderzoek in een Tijdloosheid en Ruimte doen belanden, waar je kunt samenvloeien met de Oorsprong, de Bron en de Baarmoeder waar jij vandaan komt. Het voortdurende spiralende Levensprincipe van wording in je embryonale geheugen. In die Tijdloosheid en Ruimte kun je het Leven voelen. Een diepgevoelde tevredenheid die je bewust maakt van Nature Intelligence. Het is goed zo, om in jezelf het Leven te laten inplooien, uitplooien en ontvouwen. Nieuw Leven.

Nieuw Leven

En nu vult die Ruimte zich sinds eind november met Nieuw Leven. Een nieuw Verhaal over ‘zijn’, dwz een direct weten dat alles voortkomt uit levende, bewegende processen. Als je leeft (Being Alive), volgen je cellen voortdurend een eb- en vloedbeweging, van plooien en vouwen, en weefsel kan zich net als alle levende systemen herstellen. Dat is veerkracht. Dat geldt voor alle weefsel: ook Levende Lijnen en Sociaal Weefsel. ‘Zit er Leven in de brouwerij’. Is er Beweging? Inplooien, ontplooien en uitvouwen toelaten. Een onderzoek dat we met Emergent Dialogue doen.
Nieuw Leven laat bovendien ervaren dat ieder mens een goed gedijende biosfeer is, volop bewegend van binnenuit, vanuit de as van onze Planeet en ons universum. Onze axis mundi. Waar we ooit als embryo begonnen aan dit Leven. Wanneer we met steeds meer deze Doorgang maken, dwz het Lichaam toestaan om naar één punt te bewegen en ons vertrouwen te voelen dat de Aarde ons draagt, dan vinden we het Nieuwe Leven weer opnieuw in de Baarmoeder. Een grote Tevredenheid door het wiegende Water laat zich voelen, ons zelfgenezend vermogen wordt de booster, we zijn volledig in afstemming met Nature Intelligence. De vroegbloeiers, de Sneeuwklokjes, kunnen het Leven al voelen.

Vroegbloeiers
Het Leven voelen