Twee lijnen van onderzoek heeft mijn wandelgenoot voor Being Alive. Waar ze haar stabiliteit niet goed voelt. Enerzijds zoekt ze naar een goede omgang met dominantie, anderzijds Ruimte en Vrijheid voor haar magische mogelijkheden. Ze ervaart die steeds sterker in haar werkzaamheden. We ontmoeten elkaar in De Horsten, waar de Beuken daags na de Volle Maan, maximaal hun energie uitspreiden. Een zachte en vriendelijke Aanwezigheid. We checken in en langzamerhand ontstaat het beeld, dat zij nog vaak op een Aangewezen Plek staat. Niet op haar magische plek. “Ga jij daar lopen”, dominant, dringend is de toon van de stem die haar toespreekt.
We wandelen langs een waterpartij. Er vliegen drie Zwanen op. Indrukwekkend. Hoe vliegt zij van de Aangewezen Plek naar haar Magische Plek?

De Aangewezen Plek

Systemisch gedacht is de Aangewezen Plek daar waar anderen, bijvoorbeeld ooit ouders, leerkrachten, de andere sexe, je neerzetten. Of waar de cultuur je neerzet, de traditie. Collectief gezien werken momenteel veel vrouwen hun Aangewezen Plek uit. Doordat de karikatuur van het patriarchaat nu zó zichtbaar wordt door de frequentieverhogingen. Vouwen krijgen nu de geweldige kans om hun Aangewezen Plek diepgaand op te Helderen. Veel vrouwen beginnen zich op een heel diepe, collectieve laag te ontworstelen aan dominantie, onderdrukking en controle. Niet in de laatste plaats door de nieuwe energie van de Grotere Bewegingen op de achtergrond. Die is zo ongelooflijk subtiel, zacht en dragend. Tegelijkertijd groeien veel meisjes steeds meer op onder mannelijke normen.
Onze werkplek is op een zonnige plek aan de waterpartij, aan de voet van een paar oude, stralende Beuken. Langzaam komt de diepe, heilzame Stilte, die alles laat verdampen. Wie of wat verschijnt er dan op de Aangewezen Plek, wat haar daar vasthoudt?

Raar en vreemd

“Jij bent raar en vreemd”. Een stem die haar magische mogelijkheden afwijst en ook niet wil luisteren naar haar. Het is een stem die parasiteert: hij komt veel halen, wijst wat er moet gebeuren en wat er kan of toegestaan is. En tegelijkertijd niets geeft. Parasieten putten uit en vreten op.

Onder de duim

De volgende stem die verschijnt houdt onder de duim. Hij mag graag controle houden en heeft een machteloos beeld van mijn wandelgenoot. “Alsof ik het niet kan”. Ze kan haar Vreugde en blijdschap niet kwijt, ze trekt zich terug en zit eigenlijk te kwijnen op haar Aangewezen Plek. Steeds kleiner. Wanneer we telkens even op haar Magische Plek gaan staan, voelt zij wie zij werkelijk is. Alles verandert aan haar, haar gezicht, haar houding en stem. Er komt steeds meer Ruimte en Vrijheid.

Voor wat hoort wat

Hier klinkt de stem van de transactie. De relatie is een transactie, voortkomend uit schaarste denken en vermeende tekorten. Genieten doen we onder voorwaarden. Iemand die berekenend is, niet kan gunnen en aldoor voorwaarden opwerpt om wat voor een reden dan ook, zet de ander op de Aangewezen Plek. Deze stem kleineert.

Misgunnen

De subtiele stem die niet kan genieten en je dus alle Plezier, Vreugde en Vrijheid onthoudt. Het is de stem die de beloning voortdurend uitstelt en aanhoudend fluistert of je niet al genoeg hebt geleerd, gedaan, feestgevierd. Sowieso of je niet al genoeg hebt. “Ga je alweer weg?”, wanneer je iets leuks gaat ondernemen voor jezelf. “Heb je niet genoeg geleerd?” Aftoppen.

De Dubbele Boodschap

De stem die enerzijds zegt dat je moet doorleren en je eigen inkomen moet kunnen verdienen en anderzijds verlangt dat je moeder dient te worden. De meeste vrouwen ervaren inmiddels wel wat deze Dubbele Boodschap betekent. Alle ballen in de lucht houden en het geïnternaliseerde oordeel “je doet het nooit goed”. Je kan het ook niet goed, want deze stem vindt tóch dat je ondergeschikt bent aan de man en het beste past in het huishouden. Dubbele Boodschap met hoofdletters, omdat hij zo ongelooflijk hardnekkig en geslepen is om je op de Aangewezen Plek te houden. Deze stem chanteert.

De ideale schoondochter

Een klassieke stem, vol met oordelen en afwijzing, in taal of lichaamstaal. Welke vrouw heeft dat nooit gevoeld? Deze stem projecteert de eigen ideeën over moederschap, echtgenoot zijn en huishouden en alle eigen nog onbewuste ‘mislukkingen’. Een grimmigheid van onbewust eigen falen. Soms ook ideeën over dat je nooit de beste vrouw ‘voor mijn zoon’ zal zijn, want dat was immers de moeder. Klassiek in sprookjes en drama. Mijn wandelgenoot kan er hartelijk om lachten, nu zij zo vaak op haar Magische Plek heeft gestaan en haar Aangewezen Plek steeds meer opHeldert. Er kalmeert duidelijk iets.

Wortels

Na onze werkzaamheden lopen we een heerlijke, stille ronde door het bos. Stil alle gedachten die opkomen wegademen. Er is veel opgeHelderd. De prachtige, oude Beuken reiken naar ons uit en de Zon schittert laag tussen de stammen en takken. Zonder blad komt het zonlicht weer op de bosbodem, een tapijt van schitterde herfstkleuren.
Wanneer we door de imposante Beukenlaan lopen, voelen ze inmiddels als Verwanten. “Voel je Wortels”, fluisteren zij, “en richt je op”.
Mijn wandelgenoot is van haar Aangewezen Plek naar haar Magische Plek gereisd. Stevig op haar Wortels zullen de stemmen haar niet meer van de wijs brengen.

De Drie Zwanen

In een magisch Moment komen de drie Zwanen los van de waterpartij. Hun vleugels ruisen krachtig in de lucht. Er is een verlangen voelbaar om ook zo vrij, rustig en zorgeloos te vliegen. Het enige wat je hoeft te doen is de Ruimte daarvoor te vinden. Weg van de hectiek, de stemmetjes en je denkapen. De stilte in jezelf kan richtingen onthullen, die jij alleen kan horen, voelen en zien. De Zwaan met zijn sierlijke en sterke vleugels is volledig in zijn eigen kracht. Vlieg samen met de andere Zwanen!

De Aangewezen Plek
Getagd op: