Wat was ik in de ban van de verkiezing van de Nationale Bloem! De Belgen hebben de Klaproos, de Duitsers de Korenbloem, de Oostenrijkers de Edelweiss en de Finnen het Lelietje-van-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Uit de genomineerden stemde ik op het Madeliefje. Omdat ik het wezen van het Madeliefje zo goed vind passen. Nederland en het Marialiefje dus.

Bezielde symboliek

Alles is bezoeld: mensen, dieren, planten, stenen. En ook landstreken, dorpen, steden en landen. En symboliek in verhalen en mythen. Er is een bepaalde trilling, die het ‘object’ bij elkaar houdt. Een soort achtergrond geluid, waar de vormen en hun veranderingen in rusten. Trilling en vorm beïnvloeden elkaar wederzijds.
Ook het Madeliefje heeft zo’n trilling uiteraard. Toen ik haar aanvoelde, noemde ik dit wonderschone, eeuwig bloeiende bloemetje Marialiefje.

Uitlezen

Je kunt de bezoeling van een plant makkelijker uitlezen, door delen van de plant een tijdje in zuivere alcohol te leggen. Zo komt de ‘spirit’ vrij en maak je een eenvoudige tinctuur. Nadat ik gevangen was door de schoonheid van het bloemetje begon ik de tinctuur uit te lezen.

Wat ik vond

De bezieling van het Marialiefje liet mij mijn magische innerlijke kind voelen. De magie van puurheid, lichtvoetigheid en moeiteloosheid. De vanzelfsprekendheid die ik als kind voelde rondom ons chalet: praten met de grote rotsen waar ik eindeloos op kon klauteren, de koeien van de buurman, wanneer ik tussen hun warme lijven kroop tijdens het melken en de talloze twitterende vogels, wiens accounts ik àllemaal volgde.
Alles was vanzelf sprekend, een onbegrensde, lokkende Ruimte en Vrijheid om op Avontuur te gaan in het mensenleven.

Maria

Op een diepere laag vind ik de grenzeloze Liefde van Maria de Moeder, die feilloos weet waar gedragen, verzorgd en gekoesterd moet worden. Plekjes in jezelf waar beperking en onvrijheid hun tol hebben geëist. Waar zwaarte en donkerte onder je huid zijn gekropen en waar ‘doen, doen, doen’ verkrampingen en verstolling hebben veroorzaakt. Waar je Helderheid is verdwenen, je opgejaagd bent door onze angstig gemaakte realiteit en waar wanhoop over de toekomst de dagelijkse paniekaanval aanblaast.
Diepe lagen worden wakker gekust door de eindeloze Liefde en Zegening van Maria de Moeder. Waar Lichtvoetigheid en Moeiteloosheid nooit verloren zijn gegaan.

Nederland en het Marialiefje

Net als ieder mens, ieder systeem, ieder Leven, wil ook de Ziel van Nederland zich uitdrukken. Uitdrukken vanuit haar diepste bedoeling en betekenis voor deze tijd van transitie naar nieuwe verhalen voor onze Wereldgemeenschap. Hoe kan Nederland zich bevrijden van last om haar Ziel uit te drukken? 
Hoe kunnen we heling vinden voor onze doorgeschoten doe-kracht, voor onze angst voor stromend Leven (water), van onze patriarchale wonden van beperking en onvrijheid, van de zwaarte en donkerte in de kinderlevens van Nederland?
Zal de symboliek en daarmee de trilling van het Marialiefje, onze nationale bloem, ons gaan omhullen? Ons dragen, verzorgen en koesteren om nooit meer ons innerlijk kind te verliezen? Aan geen enkele ideologie? Hoe hervinden we in de chaos, eenzaamheid en vervreemding van elkaar onze Helderheid?
Kunnen we de Pure Liefde van Maria de Moeder toelaten?

Nederland en het Marialiefje
Getagd op: