Dagdromend bij het hek meldt zich het mysterie van de wortels, veellagig en groots. De lunaire Beuken wijzen ons via hun wortels de weg vandaag. Aandachtig volgen we het spoor naar een oeroude Kringloop. De kringloop van de wortels, Maan en Zon. Voor deze EarthTalk spreken we af bij Landgoed De Horsten, een prachtig oud bos tussen Wassenaar en Voorschoten. Op de oude zandduintjes staan talloze oude Beuken. Soms in bosjes, dan weer in prachtige statige lanen.

Donker

We ontmoeten elkaar tijdens de donkerste fase van de hemel. De Zon is ver weg tijdens de Winterzonnewende en de nacht is lang. De Maan is bijna nieuw. Donkerder kun je het dus niet krijgen. Het perfecte Moment voor het mysterie van de wortels.
Het ritme van de Maan is leidend. De Maan bepaalt de vruchtbaarheid. Mensen die natuurlijk moestuinieren weten dat. De Natuurlijke cyclus van de vrouw volgt het ritme van de Maan. Eb en vloed, onze introverte en extraverte buien. De kringloop van het Behoud van Leven volgt de ritmiek van de Maan. De wortels en de Aarde volgen het ritme van de Maan. Maar wat is het mysterie van de wortels?

Lunaire Bomen

Lunaire Bomen laten de energie van Aarde langs hun stam omhoog lopen. Wanneer je contact maakt met de boom, gaat de Aarde energie ook door jou omhoog lopen. De Aarde energie is voedend, koesterend en dragend. Je kunt heerlijk tot rust komen bij lunaire Bomen. Bij Lunaire Bomen kun je door de omhooglopende Aarde energie makkelijker de Levende Lijnen voelen tussen de Bomen. Laten we het eens zelf beleven.

Zonder wortels is er geen Leven, het is de basis van ons bestaan.

Levende Lijnen

Wanneer we de Spirit van het gebied hebben begroet, struinen we het landgoed binnen. Wat betekent ‘wortels’ voor jou? Verbinding, samen zijn, Liefde, Vertrouwen, standvastigheid, en verwantschap. Je eigen plek, waar je je veilig voelt en je eigen landschap en voorouders. Uitreiken naar de bron in de Aarde, ons zelfgenezend vermogen en verticaliteit. Zonder wortels is er geen Leven, het is de basis van ons bestaan. Onze ervaringen zijn zoals altijd veelkleurig en óók zo verwant.
In een kleine beukbosje onderzoeken we de kwaliteit van de wortels en de Levende Lijnen tussen deze groep Verwanten. Kunnen we de schimmeldraden, het mycorrhiza, volgen door de Aarde? Waar chemische communicatie is, is óók energetische communicatie. Steeds subtieler voelen, de verschillende karakters van de Bomen en het netwerk wat er is in dit bosje. Wanneer je door je oogharen kijkt, kun je nu ‘zien’ waar de energie in dit perceel op dit moment concentreert. Door het contact maken we de energie levendig. We vangen een glimp op van het mysterie van de wortels. De wortels kennen het gebied, de Levende Lijnen, hoeveel voedsel er is, waar de energie zich samenbalt.

Ik voel in de Levende Lijnen mijn voorouders. Ik reis terug, niet vooruit

Voeding

Hoe sta je in je eigen wortels? Wat kun je Opmerken wanneer je eigen wortels uitreiken naar de Aarde? Voel je de Levende Lijnen van het gebied waar je bent? De Levende Lijnen van de Plek waar je ter wereld kwam?
Het lijkt alsof je je eigen wortels voedt en dat de wortels jou weer voeden.Wortels hebben een wederkerige kwaliteit. Dat is uiteraard makkelijker te voelen in de Natuur dan in de stad. Eén van ons merkt op, dat haar wortels haar herinneren om focus en aandacht te hebben voor zelfzorg, voor hoe jezelf voedt, hoe je welke voeding opzuigt. Een ander: “Ik voel in de Levende Lijnen mijn voorouders. Ik reis terug, niet vooruit”.

De Kringloop

“Waar gaat het naar toe versus waar komt het vandaan?”, zegt iemand zacht. Zij las in een boek van Paulo Cognetti een diepzinnige passage, die haar raakte. Langs een beek projecteren we de toekomst meestal stroomafwaarts, terwijl de toekomst juist bij de Bron ligt. “Je moet gewoon blijven staan. Blijf staan. Dan voel je deze Kringloop”. Waar gaan mijn wortels naartoe en waar komen ze vandaan? En wat circuleert er dan? En hoe hangen de Aarde, de Maan en de Zon dan samen?
Het Maanlicht is het ontvangende principe. Stel je open voor de voeding uit de Aarde en de Maan. Dan kan je stralen, de Zon. “Je Zonnetje keihard laten stralen”, net als de Beuken doen. Gewoon blijven staan en de kringloop van Aarde, Maan en Zon laten stromen. Ga staan op de juiste Plek. Jouw magische Plek. Dan kan de Kringloop zijn werk doen via ons. Een Kringloop via het nieuwe bewustzijn in de Levende Lijnen van de Aarde.

Tijdelijkheid

De Plek waar je staat heeft iets tijdelijks. Je verandert voortdurend van context, mèt je wortels. Wanneer je je eigen wortels goed voelt, kun je makkelijker van context veranderen. Je verblijf wordt tijdelijk en dat maakt flexibel en wendbaar, zonder ontheemd te zijn. Dan kun je beter Opmerken waar je voeten je heen willen leiden en wat er NU nodig is. Met stevige wortels laat je makkelijker los wat niet meer levensondersteunend is, omdat je de Kringloop uit de Levende Lijnen zo goed kunt voelen.

Wanneer wij op onze Plek staan en de Kringloop van Aarde, Maan en Zon stroomt volop, dan kunnen wij eenvoudigweg onze Levende Lijnen levend maken en houden.

Voorouders

We wandelen tussen een fenomenale Beukenlaan. Een prachtige plek om Aandachtig te contempleren op onze Vraag. Omringd door oude Beuken met imposante wortels voelen we onze voorouders via onze wortels in de Levende Lijnen in de Aarde. In de Levende Lijnen circuleert het nieuwe bewustzijn. Wanneer wij op onze Plek staan en de Kringloop van Aarde, Maan en Zon stroomt volop, dan kunnen wij eenvoudigweg onze Levende Lijnen levend maken en houden. De oude rasters, waar het oude bewustzijn circuleert, kunnen we laten wat ze zijn. Ze worden eenvoudigweg niet meer gevoed door ons. Wat je niet gebruikt, verdwijnt.
Doorgeven en teruggeven, dat is wat wij dan onbelemmerd tussen onze generaties doen. De Tijdelijkheid wordt Tijdloos, the LIghtness of Being.
Je hoort nu veel over ‘een goede voorouder zijn’. Met doorgeven en teruggeven worden we vooral ook goede erfgenamen.

Gedeelde Wijsheid

Samen ruimte maken en ruimte voelen genereert Gedeelde Wijsheid. Terug wandelend langs de Beuken wissel ik Dankbaarheid met ze uit. Dankbaarheid ook voor de tijdelijkheid van onze ontmoeting. Er zijn weer allerlei Levende Lijnen bewust geworden.
In de schemering kun je het mysterie van de wortels zelfs nog beter opmerken.

De fenomenale Beukenlaan


Het mysterie van de wortels