Vroege sneeuw in Lapland

Met het verruimen van het bewustzijn worden er meer werkelijkheden waargenomen. Dat maakt het aannemen van één werkelijkheid en één waarheid problematisch. Hoe kun je dan over werkelijkheid en waarheid gaan denken?
Tegen het prachtige decor van deze spiegeling van vroege zomersneeuw in Lapland probeer ik er iets over op te schrijven. Kun je anders over werkelijkheid en waarheid spreken wanneer je om je heen kijkt?

Verruimend bewustzijn

Het bewustzijn van mensen breidt zich uit. Tenminste de mogelijkheid om dat te doen. Daardoor is het mogelijk om meerdere werkelijkheden naast elkaar te gaan zien. Iedere werkelijkheid wordt geconstrueerd door onze waarneming, de vertelde verhalen en, misschien wel het allerbelangrijkste, door beelden. Naast elkaar zien van al die werkelijkheden vraagt om al die beelden, verhalen, en verschillende waarnemingen ook tegelijkertijd voor waar te nemen of in ieder geval te veronderstellen.
Is er dan wel een verschil tussen werkelijkheid en waarheid?

“In welke werkelijkheid leef jij?”

Zo’n verbaasde opmerking kan bij je opborrelen, wanneer je een andere werkelijkheid ziet. Een werkelijkheid die anders is dan jouw eigen werkelijkheid. Wanneer bijvoorbeeld jouw werkelijkheid is geconstrueerd door het verhaal en de beelden (rituelen?) van een teveel aan CO2, dan kàn jouw waarheid zijn, dat we vermindering van CO2 en energieverbruik moeten afdwingen. De realiteit is dan dat je leeft met gecreëerd energietekort met een hoge energierekening. Dat alle productie die energie vraagt, wordt stilgelegd.
Wanneer jouw realiteit bestaat uit deze ene werkelijkheid, dan bestaat er ook maar één waarheid. En één realiteit.

Evolutie

Evolutie en ontwikkeling ontstaat door de Vraag om meerdere werkelijkheden tegelijkertijd naast elkaar te leren waarnemen. De opvatting dat er één werkelijkheid met één waarheid is, evolueert naar de waarneming van meerdere werkelijkheden tegelijkertijd.
Hoeveel complexiteit kun je dan aan? Ik ervaar dat dat vermogen om meerdere werkelijkheden naast elkaar waar te nemen, toeneemt wanneer je bewustzijn toelaat, dat alles samenhangt, resoneert en gerelateerd is op basis van Pure Liefde.
Hoe kun je dan nog spreken over één werkelijkheid en waarheid?

Botsende realiteit

Het speelt zich nu voor ons af in alle duidelijkheid. Hoe krachtiger en nadrukkelijker het narratief, hoe minder werkelijkheden je kunt toelaten. Of het nu over corona, de oorlog, of ‘het klimaat’ gaat. De werkelijkheid van één verhaal begint te botsen met de realiteit. Een realiteit die samenhangt, resoneert en gebaseerd is op Pure Liefde. Een realiteit die evolueert naar een ruimer bewustzijn. Een realiteit waarin het bewustzijn van de Aarde zelf zich steeds meer verruimt. Steeds méér mensen zijn in staat om meerdere werkelijkheden tegelijkertijd waar te nemen. De volgende verruiming is om ook het bewustzijn van de Aarde als werkelijkheid toe te laten.

Hoe te handelen?

Eenvoudigweg en daardoor dus héél lastig: sta jezelf toe om zoveel mogelijk werkelijkheden toe te staan. Laat je bewustzijn zijn gang gaan, laat haar dwalen om meerdere werkelijkheden te genereren voorbij die ene.
De grootste uitdaging zal zijn om de verhalen, de beelden en je eigen waarnemingen te onderscheiden. Vooral die verhalen en beelden van die ene werkelijkheid dichtbij jezelf.
Ofschoon het bewustzijn expandeert en de Aarde zich verruimt, willen we tóch steeds vereenvoudigen tot één werkelijkheid en waarheid.
Hoeveel complexiteit kunnen we aan?

Werkelijkheid en waarheid
Getagd op: