Competitie of Vrijheid
Vale Gier – Vallon de Javerne – Zwitserland
Foto: Wim Brouwer

We zijn benieuwd welke wending een tweede versie van de CoronaDialoog over Veerkracht neemt. Onder ons zijn drie twennies. Het is geweldig om de stem van de jongeren te horen. Corona gaat ons immers allemaal aan.
De coronamaatregelen stellen onze Veerkracht danig op de proef. Welke Veerkracht is nodig nu we allemaal voelen dat we iets kwijtraken of verliezen? We ontdekken vanavond iets over competitie wie het meeste lijdt en over vrijheid.

Veerkracht

Veerkracht doet denken aan weerbaarheid. Dat je terugvecht vanuit een bepaalde situatie. Enerzijds doet het denken aan een oplossing zoeken voor een probleem. Of terugkomen naar de oorspronkelijke vorm en go with the flow. Anderzijds verwijst het naar terugkomen bij jezelf, naar je kern en grenzen aangeven. Veerkracht heeft ook te maken met levendigheid en vitaliteit.

Competitie

Eén van onze deelnemers (zij woont in Denemarken) vertelt dat zij zat te denken aan kerstplannen. Om de werkzaamheden rond de kerst te verdelen vroegen haar collega’s naar haar plannen. Ze heeft helemaal geen zin om daar over na te denken. Het is maar de vraag of ze met de coronamaatregelen naar Nederland kan reizen om haar ouders te zien. Ze mist haar ouders erg. Onder de collega’s ontstond een zeurende competitie wie het meest te lijden had rond de kerstdagen. Later sprak zij een oud-collega, die uit Algerije komt. Zij vertelt haar dat ze haar ouders al twee jaar niet heeft gezien. “Ik zag dat ze daar echt verdriet over heeft. Toen dacht ik ‘je moet niet zeuren’.” Ze kan de kwestie relativeren en ze vindt de vraag van de collega’s nu niet meer zo erg.

Vrijheid

Hoewel zij aanvankelijk meedoet met de competitie, zij wil immers graag naar Nederland, kon ze het laten varen toen ze het perspectief van haar Algerijnse vriendin zag. Haar vriendin lijdt er onder dat ze belangrijke gebeurtenissen in haar familie niet kan meemaken.
Door het gesprek met haar vriendin ging ze uit de strijd. Hoe werkt dat? Ze zag het verdriet inde ogen van haar vriendin en tóch kon zij relativeren. Het relativeren geeft haar direct een gevoel van vrijheid. “Ik zie wel of ik mijn familie kan bezoeken met de kerst. Ik heb het niet in de hand. Het komt zoals het komt”.

Relativeren

We zijn benieuwd naar hoe je tot relativeren komt. Komt dat uit jezelf of heb je daar iemand anders voor nodig? Het lijkt er op, dat er een trigger nodig is om de invloed van buitenaf los te laten en weer terug te komen bij wat je echt belangrijk vindt. Iemand anders kan de trigger zijn door haar voorbeeld, haar ervaring of situatie. Het helpt als het iemand is die nabij voelt. Zo kan een nieuw perspectief ontstaan, laat je de kwestie los en voel je de vrijheid.

Belangen of belangrijk vinden

Wanneer je relativeert en loslaat, hoe zit het dan met je belangen? Dat kan nog een robbertje strijd opleveren om de eigen belangen veilig te stellen. Welke afweging moet je hier maken? Relativeren en loslaten gaan voorbij belangen wanneer je je afvraagt wat je werkelijk belangrijk vindt. “Het is net of je er dan wat boven gaat hangen. Dat voelt echt anders dan voor je belangen gaan. Dat is platter, dat is competitie”. Geen vrijheid.

A birds’s eye

Wat we ons ter harte moeten nemen is, dat relativeren de basis is voor Veerkracht. Het voorkomt strijd. Daarmee kom je weer terug bij jezelf. “Je kijkt met een bird’s eye naar de wereld en je vergelijkt dat met je eigen situatie”. Van een afstand kijken helpt om weer bij jezelf te komen. Dat geeft vrijheid.

Opgeven

Wat we moeten opgeven is het onnodige competitieve gedrag en zelfmedelijden. Wanneer je je belangen opgeeft, zie je wat werkelijk belangrijk is. “Klimaat is belangrijk, maar hoeft niet persé je eigen belang te zijn”. Als je dat inziet, kom je weer terug bij jezelf.

We hebben elkaar nodig

We zullen onder ogen moeten zien, dat we onszelf niet moeten verliezen, maar dat je anderen ook niet kunt negeren. Het is oké als je niet op de eerste plaats komt. Het heeft niets te maken met ranking. Het hele wezenlijke is dat je anderen nodig hebt om jezelf niet te verliezen. “Ga praten, bellen, mensen erbij betrekken”.

Praten, praten, praten

Voor het grotere geheel is het ècht belangrijk dat we in gesprek blijven met elkaar. We moeten er weer op uit om spontane ontmoetingen te beleven. Het gaat om naar elkaar luisteren en dat je elkaars standpunten overweegt.
We gaan de onnodige competitie en het zelfmedelijden loslaten en praten, praten, praten.

De Vale Gier

Wanneer we elkaar online hebben uitgezwaaid, kijk ik ’s avonds laat de donkere tuin in. Ik denk aan de Vale Gier, die afgelopen zomer in Zwitserland minuten lang boven mijn hoofd cirkelde. “Doe wat NU nodig is”, is zijn korte boodschap. Ik voelde direct een intense vrijheid in coronatijd. Juist NU samen praten, praten, praten. Voorbij competitie komen, de vrijheid hernemen.

Competitie of Vrijheid
Getagd op: