Dit boek Ontmoetingen met bomen van Maja Kooistra is helaas niet meer betaalbaar te vinden. Je zult je geluk in de bibliotheek moeten zoeken. En dat is zéér de moeite waard. Het is een praktisch boekje voor wie ontmoetingen met bomen wil aangaan. Kooistra heeft een wetenschappelijke achtergrond in de fysische geografie èn ze kan goed intuïtief waarnemen. In het begin van het boek schrijft ze kort over haar leerweg. Ik vind daar veel herkenning. Al jong heeft ze intuïtieve ervaringen, volwassenen reageren er afwijzend op, de ervaringen verdwijnen naar de achtergrond, er komt een calling door een ingrijpend event en zij geeft zich over aan haar talent èn wetenschap. Ik hoor niks geks. Wat is er te vinden in Ontmoetingen met bomen?

Wilgenkring

Solar en lunar bomen

Afgelopen zomer kwam ik via de Pilates buitenles terecht op het Artcentre in Delft. Wanneer ik er op een zonnige dag eens rustig rondwandel, vind ik een ronde en dubbele haag van Wilgen. Binnen in de haag is een heel behaaglijke, kalmerende energie te vinden. Wanneer ik een Wilg zachtjes aanraak, voel ik hoe de stroom van de boom omhoog gaat. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, omdat ik dit nog nooit zo duidelijk heb gevoeld. Zo vond ik dit boek. Ik wil daarin meer te weten komen over de stroming in de Wilg die ik heb gevoeld. In het boek vind ik dat er solar en lunar bomen zijn. De Wilg is een lunar boom lees ik.

Lunar bomen

Kooistra ervaart dat er extraverte en introverte bomensoorten zijn. De Wilg is een introverte boom. Introverte bomen zijn ’s avonds het meest opvallend aanwezig, vooral bij Volle Maan. Ze veranderen dan van rustig en introvert in voelbaar levendige en aanwezige wezens. Kan ik dat ook ervaren?

Op onderzoek uit

Ik ga op onderzoek uit. Op de dag van Volle Maan fiets ik tussen de middag naar de Wilgenkring. Het is er heerlijk rustig. Ik voel de zachtjes opgaande energie vanuit de Aarde door mijn systeem gaan en ik kom in een aangename dromerige staat, waarin ik makkelijk toegang heb tot de werelden van de andere levende wezens hier. Een starende Reiger bijvoorbeeld.
’s Avonds fiets ik er weer heen. De Zon staat al wat lager en het strijklicht dwarrelt door de wilgenbomen. De schapen scharrelen om mij heen. Langzaam wordt het donker. De Maan is zichtbaar en zachtjes maak ik opnieuw contact met de Wilg. De stroomrichting is naar beneden veranderd.

Maan

Van een lunar boom kun je het meest genieten van omstreeks middernacht bij Volle Maan aan een heldere hemel.
Ik zit rustig tegen de stam en kijk naar het langsstromende water van de wetering verderop. Grappig, het is net of ik alles wat er op de dag gebeurde, kan voelen samenvallen tussen de bomen. Mijn hoofd is heerlijk helder. Het is net of er grenzen wegvallen en ik ineens veel meer kan overzien. Tijdloos.
Kooistra schrijft dat lunar bomen met Volle Maan maanenergie opnemen en die afvoeren naar de Aarde. Ik laat de energie behaaglijk door mijn systeem en langs mijn endocriene klieren gaan. Echt een magisch Maanbad!

Maanplek

Het lijkt wel of er door de dubbele kring van Wilgen een Maanplek is ontstaan. Maanplekken waren cultusplekken in de tijd van de eerste landbouw vóór het christendom. Het waren cultusplekken van de Moedergodin of Grote Moeder. Deze plek is niet oud, maar het lijkt of iemand aangevoeld heeft dat er al een krachtplek was in het waterige veenlandschap.

Oefenen

Het boek is echt een aanrader wanneer je zelf je ontmoeting met bomen wilt aangaan. Er staan talloze oefeningen in en veel informatie over onder andere hoe je zieke bomen herkent, over hoe de energie van de standplek inwerkt op bomen en hoe bomen relateren met het landschap.
Ofschoon je over lunar en solar niets leest in handboeken kun je met Aandacht zelf op avontuur gaan om het te beleven. Met Volle Maan?

Ontmoetingen met bomen