Ze wil graag een keertje doorpraten over het cursiefje over Waarde, Bewaren, Waardigheid. In het bijzonder over Waardigheid.
We gaan samen op stap voor Being Alive, wandelcoaching met Onverdeelde Aandacht. Vanaf Kasteel Oud Poelgeest lopen we het landgoed op. Ook op zoek naar de eerste stinzenplanten uiteraard. Na een onstuimige incheck, er is veel voorgevallen, daalt er een weldadige stilte over ons.

Diepe Stilte

Gearmd koersen we over de smalle paadjes van het landgoed. De zon staat nog laag en de nachtvorst heeft een lichte ochtendmist meegebracht. “Waardigheid, wat betekent dat voor jou?”, vraag ik na een tijdje. In de Diepe Stilte is het goed voelbaar geworden.
Het is alsof alle energie samenbalt in één punt. Eén punt van Helderheid en Vanzelfsprekendheid. Alle onrust van het inchecken vervaagt. Het is zo overtuigend niet meer belangrijk, noch interessant. Het is de Diepe Stilte die naar dit ene punt convergeert en alle afleiding, verleiding en misleiding oplost.

Wild en puur

“Wat betekent Waardigheid dan, wanneer er zoveel oplost?” Zwijgend kuieren we tussen de Bomen door. Het blad van de Narcissen staat al boven de grond en de Sneeuwklokjes staan op springen. We genieten van de roepende Koolmezen. Steeds dieper in de Stilte, de Natuur voelt als een deken om ons heen. Waardigheid is enerzijds heel groots en anderzijds heel klein, één punt haast.
Het is niet gemakkelijk op te merken, maar wanneer je bij jezelf terug gaat in de tijd, waar je de Waardigheid die we nu voelen heel duidelijk hebt gevoeld, dan komen we uit bij onze kindertijd. Ikzelf heb een herinnering dat ik nog niet naar school ging en in de tuin met de vogels aan het praten was. Twitteren avant la lèttre. We komen uit bij herinneringen dat je volledig jezelf kan zijn, wild en puur. Nog geen aanpassing, conditionereng of opgezogen zijn in een bepaalde cultuur of wenselijk gedrag.

Nee

“Hoe kunnen we onze Waardigheid cultiveren?” We zoeken naar een persoonlijke ervaring, waarin we onze Waardigheid als vanzelfsprekend en helder konden voelen en voller worden. Het zijn Momenten geweest waarin we een helder Nee spraken, tegen een persoon, tegen een dominant verhaal, tegen een opdracht in strijd met het goede voor iedereen. Het zijn die Momenten dat je de volledigheid van jezelf kan voelen. Geen enkel deel van jezelf wordt verloochend.

Balans

Dan zien we tussen de bomen en het droge blad de Witte Bosanemoontjes, de bloemkelkjes naar de Zon gericht. Puur en helder staan ze te shinen. Tere en broze plantjes zijn het. Zo kan Waardigheid ook voelen: puur en tegelijkertijd heel stil en stabiel.
Het lijkt wel of puurheid en stabiliteit in balans gekomen zijn, wanneer je je Waardigheid kunt leven.

Practice

Omdat Waardigheid voelen in onze onrustige buitenwereld nog niet zo makkelijk is, is het te overwegen om een dagelijkse practice vorm te geven. Maak iedere dag een half uur vrij om je Lichaam te laten wennen aan Waardigheid. Wat je kiest om te doen is minder belangrijk dan dat je volhoudt om je Lichaam te oefenen. Ikzelf varieer graag in wat ik tijdens mijn practice doe. Ik ben geen adept van een school. Soms doe ik een bepaalde ademhalingsoefening of ik leg een tarotkaart. Of ik doe Chi Gong of ik schrijf morning papers. Of misschien hou je van tekenen of muziek maken. Ik denk juist dat de kracht in de variatie zit, houd jezelf op het puntje van je stoel.

Rond

Na een aantal uurtjes voelen we dat we rond zijn. Waardigheid heeft diepgang en betekenis gekregen. Nu kunnen we ook de buitenwereld met haar onrust weer toelaten. Anders nu. Helderder en duidelijker nu waar een NEE past.
Er is in deze fase van de transformatie ongelooflijk veel verwarring in onze samenleving. De gekste redmiddelen en besluiten worden genomen. Uit alle hoeken en gaten komen nu de afleiding, misleiding en verleiding. Kijk er maar naar, herken het en raak het niet aan. Koers op je Waardigheid.

Waardigheid
Getagd op: