Icosaëder

Er gingen een aantal vlaggetjes omhoog toen ik haar via Zoom sprak. Woorden die ze gebruikte, de taal, en vooral een afbeelding van een icosaëder die ze mij liet zien van haar bedrijf, Ground8. Ik besloot Yvonne Haneman uit te nodigen voor een Dialoog in de Duinen. Die afbeelding, van de icosaëder, ligt aan de basis van Vitaal SamenWerken waar ik al jaren social labs en ontwikkelwerk in heb zitten. Gelukkig gaat ze op mijn Uitnodiging in om de geometrie verder te onderzoeken en wat dat betekent voor verbinden in veranderende tijden. Mijn vraag aan haar valt op vruchtbare grond.

“Hier moeten we zijn”

Bij de ingang van de Kijfhoek laat ik Yvonne de kristallen icosaëder zien. “Hier moeten we zijn”, zegt ze wanneer zij het kristal in zich opneemt. “Dit is mijn speelveld. Ik heb gezien wat het doet met mensen. Je bent wie je bent”. Ik herken waar ze over spreekt. Yvonne gaat voor een nieuw speelveld. Een speelveld met heldere kaders en waarden, zodat iedereen zijn of haar Talent kan laten zien. Daarvoor is wèl een nieuwe mindset nodig.

Mindset

Niet een mindset gericht op ‘what’s in it for me’, of hoe kan ìk schitteren, maar een mindset gericht op het goede voor iedereen. Daaruit spreekt wat voor haar van waarde is. Hier moeten we zijn, bij transpersoonlijke doelen. Daardoor landt wat we doen op vruchtbare grond. Zo kan een nieuw perspectief op leven, leren en werken ontstaan. A new ground of culture, waar ikzelf ook aan werk via Emergent Dialogue. Voor een Nieuw Verhaal voor Nederland.
We delen veel ideeën en ervaringen zo te merken.

In de wind gaan staan

Het waait flink vandaag, de lucht is grauw. In de Duinen krijg je het dan flink voor je kiezen. Wanneer we op een hoog duintopje staan doen we ons tegoed aan de Wind. Het is niet koud en we laten ons weldadig schoon blazen en inspireren.
Yvonne is een echte avonturier, die graag nieuwe paden inslaat. “Ga maar voorop”, stel ik voor. Probeer maar eens te navigeren in dit duinlandschap met spannende paadjes. Voorop gaan is óók in de wind gaan staan en weten wanneer je weer verder kan gaan naar nieuwe kansen en oorden. Net als Mary Poppins pak je dan weer je paraplu en tas en blaas je mee met de wind.
Yvonne ging 8 jaar geleden mee met de wind. Weg uit de corporate omgeving, omdat ze tot de conclusie was gekomen dat ze de transitie het beste kan dienen buiten de oude systemen. “Niet meer van binnenuit transformeren”. Het vraagt zondermeer een ander bewustzijn om daar voor te kiezen.

De icosaëder

Wanneer we met onze thermosflessen bij een duinmeertje zitten, pakken we de icosaëder er nog eens bij. Waarom heeft Yvonne deze geometrie gekozen? “Binnenin de icosaëder is de vruchtbare grond. Een grond waar we samen voor zorgen en waar we samen het nieuwe perspectief laten opbloeien”.
“Ben je er wel eens ‘in’ gaan zitten?”, vroeg ik haar eerder op Zoom. Helemaal binnenin?
‘Binnenin’ de icosaëder kan ikzelf de diepe Liefde en een universeel Bewustzijn ervaren. Voor de grap noem ik dat PVV: Plezier, Vreugde en Vrijheid. Het brengt mij overvloed en vertrouwen. Mijn Reis met de icosaëder heeft mij verbonden met de natuur, de planten, de dieren en de deva’s. Met de spirit van landschappen, de Aarde en mijn Maankwaliteiten. Wanneer je zoveel verbinding ervaart, groeit je oervertrouwen in wat je voelt en wat er met je gebeurt. De icosaëder ligt te schitteren op het duinzand, uitnodigend om er in te gaan.

Overzicht

We gaan heuveltje op en heuveltje af over de spannende paadjes. Yvonne kiest graag de topjes uit. “Zo heb ik lekker overzicht. Dat is inherent aan wie ik ben. Het uitzicht vertelt zoveel. Ik wil overal wat van weten”. Helpt het overzicht ook om het geheel te zien? “Jaaa, alles ontwikkelt alles. Je hebt nooit één antwoord. Je doet Wijsheid tekort door dingen uit te sluiten met ‘dat bestaat niet’. Daarom is het heerlijk om 360 graden om je heen te kunnen kijken. Hoe verbinden we al die verschillende waarheden tot ‘een geheel’?

Verhalen vertellen

We kunnen werelden en verschillende waarheden verbinden door het vertellen van verhalen. Van oudsher vertellen we elkaar verhalen. We zoeken naar overeenkomsten in onze verhalen om te leren en te ontwikkelen. Net zoals wij vandaag samen doen. Het vertellen van verhalen is onze menselijke conditie. Alleen, “is er ruimte voor mijn verhaal?” Dat zou een goede vraag zijn om delend leren te openen. Kun je radicaal open en nieuwsgierig blijven voor de magie van alle verhalen? Zoals een avontuurlijk kind?

Speelveld

“Door mijn verhaal kun jij bestaan”, mijmert Yvonne. Het speelveld moet ruimte bieden aan alle verhalen, zodat iedereen kan bestaan. Een new ground of culture maakt alle verhalen mogelijk. Er zijn alleen maar Mogelijkheden. Nog niet iedereen kan alle verhalen meedragen. Nog niet iedereen kan alle verhalen van de orale tradities meedragen. Thalita Tane, een wisdomkeeper in Nieuw Zeeland leerde mij, dat ook niet alle verhalen aan iedereen worden toevertrouwd. Je moet je Innerlijke Tuin op orde hebben. Verhalen moeten landen op heilige, vruchtbare grond. “Tot nu toe hebben we ons begin, en alles wat daarop volgde, in de schaduw verborgen. Op deze manier beschermden we onze kennis in de stilte van de Whare Wananga, de leerschool van Waitaha.”

Vruchtbare grond

Door de verhalen die je deelt zijn we samen. Kunnen we nieuwe verhalen maken? Vinden we nieuwe verhalen terwijl we binnenin de icosaëder zitten? Kunnen we verhalen vertellen waarbij we die verbondenheid met de Aarde en de Natuur voelen? Verhalen waarbij we voelen dat we een vitale gemeenschap zijn, waarbij het Talent van iedereen telt? Door de nieuwe verhalen maken we een vruchtbare grond, a new ground of culture. We kunnen ons verbinden in veranderende tijden via verhalen op en over vruchtbare grond.

De Canadese Populieren

De laatste keren dat ik in de Kijfhoek ben, roepen de Canadese Populieren mij. Ook deze keer weer. Wanneer we stoppen en stil worden nemen ze ons mee diep het massabewustzijn in. Daar is een Diep Verdriet voelbaar dat nog niet wordt opgemerkt. “Het trekt me het donker in, terwijl ik in het licht wil blijven”, hoor ik naast me. “Zoals met alle pijn, je kunt er doorheen ademen. Probeer maar”, fluister ik.
Met alle enthousiasme die we samen genereren, vragen de Canadese Populieren Aandacht voor het Diepe Verdriet dat in het massabewustzijn leeft. Ook Aandacht voor Diep Verdriet is nodig voor vruchtbare grond. Verhalen over het Diepe Verdriet van de toegebrachte fragmentatie in onze gemeenschap. Verhalen die we nu samen delen.

Canadese Populieren
Canadese Populieren

Op vruchtbare grond