“Earth will be safe when we feel in us enough safety” – Thich Nnat Hanh

De reis van mijn leven

Van onze reis naar Peru in 2010 heb ik onvoorstelbaar veel geleerd. Het is de reis van mijn leven. We reisden bijna drie weken in een groep van 12 personen langs plaatsen, die ons iets onthullen over de principes van het Ontstaan en Behoud van Leven en Vitaliteit. Ook deze reis organiseren we weer gezamenlijk. We verdelen de taken over de deelnemers en iedere dag hebben we roulerend ‘de meisjes van de dag’. Zij (ook heren) zijn verantwoordelijk voor de praktische gang van zaken die dag. Vitaal SamenWerken activeert het innemen van je eigen plek inneemt.

Werken met archetypen

Mijn reizen organiseer ik met behulp van een archetypisch principe. Iedere deelnemer vertegenwoordigt een archetype, dat gerelateerd is aan de opdracht van de reis. Het archetype van iedere deelnemer, de onderlinge relaties met de anderen en met de opdracht maken we vooraf of bij de start van de reis zorgvuldig duidelijk. Vitaal SamenWerken activeert bij iedere deelnemer het innemen van de eigen plek en ‘opdracht’ in de reis. Al snel is duidelijk dat we in deze reis contact gaan maken met diepe trauma’s die de toegang tot Leven en Vitaliteit in de weg staan.

Overlevingsmechanismen

Het is een ongelooflijk intensieve reis. We gaan allemaal voluit op het podium van onze overlevingsmechanismen staan. Er spelen talloze diep gevoelde emoties op en we beleven aan den lijve hoe een samenleving-in-het-klein uiteen valt. Voor ieder van ons is het een loodzware ervaring en ieder archetype heeft zijn of haar eigen maladaptieve stressrespons duidelijk gemaakt.
We doen waarschijnlijk iets héél dappers.

Medicijn voor Behoud van Leven en Vitaliteit

Wat is er nu nodig als medicijn om toegang te krijgen tot Behoud van Leven en Vitaliteit, vroeg ik mij na thuiskomst af. Wat is er nodig om een uiteengevallen gemeenschap weer tot samenwerking, tot nieuw leven en vitaliteit te brengen? Deze indringende en vooral ook verdrietige ervaringen zetten mij aan tot het diepgaand onderzoek van Vitaal SamenWerken.
Ik bouw in 2010 een vast labyrint in de tuin van Conferentieoord Samaya. Op dit labyrint ontwikkel ik tussen 10 oktober 2010 en 11 november 2011 dertien fasen om de toegang te verhelderen en weer open te maken: Alchemy of Awakening. Tussen 2012 en 2014 reis ik driemaal naar IJsland om in de pure Natuur en de dragende kracht van de Aarde mijn ontdekkingen te verfijnen. Steeds doe ik ervaring op met Vitaal Samenwerken door opnieuw in groepen te werken en te reizen.

Wanneer er genoeg veiligheid is in ons

Wanneer er genoeg veiligheid is in ons, gaan we Vitaal SamenWerken. Vitaal SamenWerken activeert het innemen jouw eigen plek. Rechtopstaand, Op Ware Grootte, in je verticale verbinding tussen Hemel en Aarde. In Volle Glorie, in een uitbreidende horizontale verbinding met mensen, waar ‘alles gekend wordt in het Licht van de wederzijdse Liefde‘ (1). Gefundeerd door de veiligheid van de Dragende Kracht van de Aarde. Afgestemd op de grotere bewegingen, die ons naar de toekomst brengen en waar wij onderdeel van zijn.

(1) Uit: het Gebed van de Zeven Galactische Richtingen van de Mayatraditie.