Opgenomen

Ik zal een jaar of 8 geweest zijn. Mijn moeder staat in de deuropening van ons chalet in Zwitserland. Voor de deur is een soort voorportaal, waar je op een bankje je schoenen kan uitdoen. Zo kom je niet met vieze schoenen binnen. Mijn moeder leunt tegen het portaaltje en kijkt mij na. Ik voel de rillingen in mijn lichaam. Ik ga alleen op pad. Ik volg het karrenspoor waaraan ons huis ligt. Langs de koeienschuur die aan de helling hangt. Door het bloeiende weiland loop ik de bosrand tegemoet. De koelte komt mij tegemoet. Even stop ik. Kan ik hier binnengaan? Ik ken het bos van de wandelingen met mijn moeder wanneer we paddenstoelen zoeken. Nu is het anders. Het bos is stil en levend. In het bos vind ik een oude boomstam tegen een rots. Ik ga er zitten. Alles in en om mij heen wordt stil. Geen beweging meer en geen geluid. Ik voel hoe ik word opgenomen door de omgeving. Het is niet eng. Het voelt juist heel vertrouwd. Hier voel ik mij Thuis, één met de omgeving. De Aarde draagt mij, meer nog dan mijn eigen moeder. Ik voel me opgetogen omdat ik nu een geheim heb. Ik heb hier immers nog nooit iemand over horen praten.

Entering stillness

Tiyoweh is een woord uit de Seneca-taal voor bewegingsloos en stilte. Je kan je dit ervaren, wanneer je innerlijke gebabbel en je denkapen tot rust zijn gekomen. Geen afleidende gedachten meer, geen oordelen, geen verwachtingen. Je aandacht is full focus op wat zich meldt in de bewegingsloosheid en de geluidloosheid. Tiyoweh – entering stillness is een practice om in verwarrende en angstige tijden je verbinding met de levende Aarde en de Natuur te blijven voelen.

Levende ordening

Geregelde en aandachtige wandelingen in de Natuur helpen mij om verbinding te maken met ervaringen en gewaarwordingen. Ze helpen mij om de Dragende Kracht van de Aarde te voelen. Aandachtig zodat ik kan opmerken welke nog verborgen delen van mijzelf die verbinding in de weg staan. Langzamerhand begin ik de wereld te zien als een weefsel van energie en bewustzijn. Alles werkt en hangt samen. Wij met de Natuur en de Aarde en de Natuur en de Aarde met ons. Bomen, planten, dieren, stenen, you name it, alles heeft zijn levende plek in een levende ordening.

Behoefte aan gedragen worden

We hebben allemaal behoefte om een dragende, verzorgende en koesterende kracht te voelen voor onze geestelijke gezondheid. De meeste mensen vervullen deze behoefte in de buitenwereld. Je treft het wanneer je dat lukt. Daardoor maak je je wel afhankelijk van anderen. Ik hoop dat ze bij voortduring kunnen leveren wat je zoekt. Op een dag krijg je een wake-up call alsof je auto vol op de rem gaat. Zo komt alle puin die je in je leven hebt verzameld op de achterbank in één klap tegen de achterkant van je hoofd. Onontkoombaar. Opeens staat jouw behoefte aan een dragende, verzorgende en koesterende kracht levensgroot voor je neus. Het is tijd voor Tiyoweh.

Van individu naar mensheid

Tiyoweh is een reis van groei en ontdekking. Wij evolueren naar een mensheid die steeds gevoeliger wordt voor de nood van onze Natuur en de Aarde. We gaan onder andere meer weerstand voelen tegen onze kunstmatige manier van leven. Tegen onze omgang met dieren, bomen, onze bodem en medemens. Bovendien weten we steeds beter hoe we met de samenhang van alle leven kunnen omgaan. Doordat we ons weer kunnen verbinden met de Dragende kracht van de Aarde zullen we andere ervaringen opdoen in ons dagelijks leven. Je zal makkelijker op de juiste plek en op de juiste tijd de dingen doen waar je goed in bent.

Bankjes

Mijn boomstam tegen de rots op 8-jarige leeftijd ben ik geregeld blijven bezoeken. De blik van mijn moeder tegen het portaal zie ik nog voor me. Ze gaf mij veel vertrouwen om op avontuur te gaan. Zou zij geweten hebben dat er iets groters is dan zij dat mij draagt, verzorgt en koestert? De bankjes onderweg hebben de boomstam vervangen. Ik koester de magie van Tiyoweh. Laat je tijdens je wandelingen eens verrassen door bankjes op de perfecte plek.