slider1

De directe ervaring

De meest indrukwekkende Natuurbeleving is de ‘directe ervaring’. De directe ervaring is onbeschrijfelijk. Het is een ervaring die aan het denken vooraf gaat, één die voorbij de woorden gaat, beyond words. Daardoor kent het geen structuur of volgorde. Het is er in een ondeelbaar magisch moment. De directe ervaring laat zich niet afdwingen. Het is iets anders dan het najagen van een piekervaring. Kortom, het komt op je toe, onverwacht, onbedacht en ontzagwekkend. Al op jonge leeftijd had ik zelf zo’n ‘directe ervaring’.

Persoonlijk

De directe ervaring is een strikt persoonlijke natuurbeleving. Voor sommige mensen is het een zo’n indringende ervaring, dat het gevolgen heeft voor hoe zij daarna tegen de Natuur, de wereld en tegen zichzelf aankijken. Deze verandering van blik kan zicht geven op een andere werkelijkheid. Bijvoorbeeld een werkelijkheid waarin je je gedragen voelt door de Natuur. Bovenal, openstaan voor een dergelijke Natuurbeleving nodigt uit dat ik de Natuur anders onderzoek. Wellicht heel anders dan je gewend bent. Ander onderzoek vraagt de Ruimte voor Nieuw Denken.

Toestaan

Mijn eigen ervaring met Natuurbeleving is zo, dat een manier van leven van openstaan, van respect en eerbied voor het mysterieuze van de Natuur maakt dat ik de Natuur, de wereld en mijzelf anders zie. Kunnen we zoiets als het mysterieuze toestaan in ons leven? Mijn Natuurbeleving is daardoor intens, levendig en soms verrijkt door een ‘directe ervaring’. Een dergelijke ervaring gun ik iedereen. Zoiets gun ik ons. Omdat het onze verbinding met de Natuur en de Aarde duurzaam zal veranderen.