Na een lange en weldadige periode van rust en stilte herneem ik mijn onderzoek Verbinden in veranderende tijden.
Terwijl de winter zich nog grijs en bedekt toont, wandel ik met Joke van Ammers voor een Dialoog in de Duinen. Joke zocht contact met mij met het verlangen om elkaar ‘van mens tot mens’ te ontmoeten. Al wandelend word ik mij bewust van ‘Ruimte om te spreken’. Niet dàt je spreekt, maar vanuit welke Ruimte je spreekt. Is dit een vaardigheid, de Ruimte om te spreken herkennen, die beslissend is voor verbinden in veranderende tijden?
Er zijn uiteraard veel meer Ruimtes om vanuit te spreken. In onze Dialoog stroomden wij door vier Ruimtes.

De Ruimte van de Persoonlijkheid

Dat Joke met haar verlangen al aan geeft vanuit welke Ruimte zij mij graag ontmoet, maakt mij opmerkzaam op welke input ik mijn aandacht kan richten. Vaak beginnen gesprekken met allerlei uitwisselingen over de eigen persoonlijkheid, de eigen geschiedenis en aanwezige emoties. Vaak hoor ik in deze Ruimte van de Persoonlijkheid het verlangen naar erkenning, longing for belonging.
Deze Ruimte is ook de Ruimte van strijd. Strijd om het Leven te leven, te overleven. Vaak is onze persoonlijkheid zó bezet dat we in deze Ruimte blijven. Tenzij je als gesprekspartner de ander kunt verlokken in een andere Ruimte te komen.

De Ruimte van het Hart

Wanneer ik een ‘spannend paadje’ voorstel, smal en flink omhoog door rul zand, bekent Joke mij dat ze niet zo’n goede loper is. Ze had dat nog even onder de pet gehouden: “Laat je beperkingen niet je identiteit worden”. Ik merk op dat we daarmee een andere Ruimte binnen gaan in ons gesprek. In de Ruimte van het Hart neem je ruimte om te spreken over je verlangen of verdriet. Hier kun je Stilte voelen en voelen hoe je eigen energieveld kan expanderen. Wanneer het vertrouwen groeit, komt er liefde, lichtheid en vreugde vrij.
Ons gesprek verandert. Wanneer we ons laten raken door een gedeeld verlangen, daalt er een heilzaam veld van diepe Vrede op ons neer. Het erkennen van de diepe gevoelens die er in het Hart leven, roept als vanzelf de heling op die altijd al om ons heen aanwezig en toegankelijk is.

De Ruimte van ‘wij’

Geleidelijk aan ervaar ik hoe we tijdens onze ontmoeting beginnen te synchroniseren. We zijn voorbij onze eigen verhalen, we hebben onderkend dat we een gedeeld verlangen hebben. Onze aandacht verschuift naar ‘wij’: een veld dat meer is dan wij tweeën en dat zich subtiel laat zien en voelen. Het is een veld dat uitnodigt om binnen te gaan, in plaats van het erover te hebben. Doordat wij synchroniseren kan dit veld zich bekend maken. Ongemerkt wordt dit veld een derde entiteit in ons gesprek. Zijn we nieuwsgierig genoeg om het op te merken en er binnen te gaan? Het kan wel spannend zijn om hier binnen te gaan. Je moet je er helemaal aan toevertrouwen. Is het de Aarde waar we onszelf aan toevertrouwen?

De Ruimte van de Aarde

In de Ruimte van de Aarde is het bewustzijn van de Aarde als levende planeet te ervaren. Het bewustzijn dat ons draagt, verzorgt en koestert en ons eindeloos liefheeft. In de Ruimte van de Aarde is de Stilte altijd beschikbaar en word je opgenomen in de diepe wijsheid van de Natuur en het natuurlijke. Je ontdekt dat alles wat organisch is, leeft en een bewustzijn heeft.
In de Ruimte van de Aarde is de wijsheid hoe het Leven zich vormt, de kracht van creatie. Hier valt het Zaad van inspiratie op de Aarde.
De Ruimte van de Aarde brengt een diep vertrouwen dat het Leven je altijd draagt en naar je bestemming brengt, hoe lastig en levenloos de omstandigheden ook zijn, uiteindelijk ook naar afsterven en afronden. Het Leven is immers altijd levensondersteunend.
Kun je de stem van de Aarde, het Leven, horen in deze Ruimte?

Opmerkzaamheid

Kunnen we in het gesprek de veranderingen van Ruimtes opmerken? Vaak zijn we in onze gesprekken zó bezet door de Persoonlijkheid, druk pratend, wensend, bezig, afgeleid, dat we de veranderingen van Ruimte niet opmerken. Op de stille momenten voel je dat je van Ruimte kàn veranderen. En wanneer je heel opmerkzaam bent, kun je horen of en wanneer iemand een andere Ruimte om te spreken binnengaat. Het loont echt de moeite om je opmerkzaamheid op te rekken. Opmerkzaamheid oefenen kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan een workshop of praticegroup Emergent Dialogue.

Andere tijden

Ik ben ervan overtuigd dat Opmerkzaamheid voor Ruimte om te spreken ons gaat helpen om de voorliggende transitie te maken. Opmerkzaamheid borgt ons vermogen om echt naar anderen te luisteren, om een echte dialoog te bevorderen. Opmerkzaamheid voor Ruimtes zal ons helpen om constructief met conflicten om te gaan en de communicatie aan te passen aan diverse groepen en Ruimtes. We zullen hoe dan ook in staat moeten zijn om bewust meerdere Ruimtes te kunnen bereizen in onze gesprekken. Om te kunnen verbinden in veranderende tijden.

Ree

Terugrijdend zie ik na de flauwe bocht in de weg een Ree in het duinvalleitje staan. Opmerkzaam als altijd. Ze leidt me de fijne krachten van de Ruimte van het Hart binnen: de puurheid van het Leven, van integriteit en een diep vertrouwen dat de Liefde leidend is. Wanneer ik vaart minder en stop, kijkt ze me aan. Een ondeelbaar en tijdloos Moment van samenvallen in de Ruimte van de Aarde.


Ruimte om te spreken
Getagd op: