Sinds eind november heb ik een practice om de bomen van onze stad te bezoeken. In Delft zijn talloze monumentale en bijzondere bomen. Ik doe dit in het kader van een 6 weken durend programma van het Darlington College in Dorset, Engeland. Online natuurlijk. Mijn rondjes haal ik uit Langs bijzondere Delftse bomen van Pieter van Mourik.
Deze weken volg ik een aantal bomen en ik verbind mijn ervaringen aan beweging. Beweging in de stadsnatuur: wat doet dat met mijzelf en wat gebeurt er met de stadsnatuur wanneer ik erdoorheen beweeg. Ik onderzoek ik een aantal thema’s, die zich bewegend door de Natuur melden en die te maken hebben met de grote veranderingen die nu gaande zijn. Wellicht dat ik er op termijn een mooie e-journey van kan maken voor jullie. Vandaag meldt zich Sence of Place en Vrijheid.

Onbeweeglijk

Mijn rondje gaat onder andere door Delftse Hout. Daar staat een oude Bekende van mij. Altijd is een soort wederzijdse vreugde te voelen wanneer we elkaar zien. We kennen elkaar nu zo goed, dat zijn schuchterheid volledig is verdwenen. In het herfstzonnetje is het goed toeven bij hem. Ik installeer mij tegen zijn stam op mijn zitmatje, sluit mijn ogen en voel hoe mijn wervelkolom contact maakt met de stroming van de boom. Hij laat mij vaak een tijdloosheid voelen waar ik mij graag aan overgeef. Terwijl ik beweeg tussen de Delftse bomen zijn de bomen zelf onbeweeglijk. Heel hun leven en ecologie is gericht op staan op dezelfde plek. Het brengt me bij een sence of place.

Vrijheid

Nu ik zo stil en tijdloos tegen hem aanzit, stel ik mij voor een boom te zijn. Wàt een ander leven heb je dan. Net als de boom kan ik voelen hoe mijn wortels diep de grond in reiken en soortgenoten zoeken. Het wood wide web (kijk als je tijd hebt deze prachtige docu van de VPRO daarover). Het stil onder de grond uitreiken naar anderen is een fascinerende ervaring. Ofschoon de boom zelf niet kan bewegen kan hij uitstekend contact maken met zijn soortgenoten. Waar dat roerloze bestaan mij wat beklemmend leek, realiseer ik mij wat een enorme vrijheid de boom heeft. Juist door op zijn plek te blijven staan. Dat gevoel. Op je Plek blijven. Sence of place.

Sence of Place

Hoe werkt dat, sence of place en vrijheid? Sence of place, het gevoel dat je precies op de juiste plek staat in het systeem van je soortgenoten kan een gewaarwording geven dat je op je bestemming bent. Je staat op je magische plek. Dat is de plek waar je het best tot uitdrukking komt. Wanneer ik het gevoel heb dat ik met anderen kan vitaal samenwerken, zie ik dat iedereen op zijn of haar magisch plek staat. De anderen ervaren dan een sence of place: ‘”hier sta ik goed, hier kan ik moeiteloos het beste uit mijzelf halen”. Mijn boom haalt moeiteloos het beste uit zichzelf.

De Dragende kracht van de Aarde

Wandelend op het noordelijkste puntje van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland overviel mij een ongelooflijk sterk gevoel van sence of place. Een hele oude herinnering in mijn lichaam is aangeraakt. Het is de ervaring dat ik op een plek op de Aarde ben waar de Aarde in Haar eindeloze volledigheid mij volledig draagt. Alles klopt. Alles valt samen. De wind, het water, de aarde en ikzelf. Een magisch moment van Eeuwigheid en Vrijheid.
Even is er die herinnering wanneer ik tegen mijn boom aan zit. Gewoon in de stadse natuur. Een sence of place en vrijheid.

Sense of Place en vrijheid